İstanbul Fatih'te bulunan, Bizans İmparatoru Theodosius tarafından 428- 443 yılları arasında Bozdoğan Kemeri vasıtasıyla su depolamak için inşa edilen 1600 yıllık Şerefiye Sarnıcı'nın üzeri otopark olarak kullanılıyor.
Yerebatan Sarnıcı'ndan 100 yıl daha eski ve Binbirdirek Sarnıcı'yla bağlantıya sahip Şerefiye Sarnıcı'nın üzerine 1910 yılında Arif Paşa Yalısı, 1950 yılında ise Eminönü Belediye binası yapıldı. Geçtiğimiz yıllarda Fatih Belediyesi'yle Eminönü Belediyesi birleşince, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sarnıcın üzerindeki binayı Emlak Yönetim Daire Başkanlığı olarak kullanmaya başladı.
Tarihi önemi en sonunda farkına varılan sarnıcı ortaya çıkarmak amacıyla sarnıcın üzerindeki binayı yıkım için 3 yıl önce boşaltan belediye, 9 Mart 2012'ye kadar yıkım çalışmalarına başlamadı. Yıkımın o tarihte gerçekleşmesi beklenirken, başlanan çalışmanın devamı getirilmedi ve binanın yıkımı durduruldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sarnıcın restore edilmesi ve turizmin hizmetine açılmasıyla ilgili 2009 yılında yaptığı açıklamasında, "Sarnıcın üst alanı arkeolojik park niteliği taşıyan bir park haline getirilecek. Böylece turistlerin gelebileceği, tarihin yansıtıldığı bir alan olarak İstanbullulara hizmet verecek" diye konuşmuştu.
Boşa geçen dört sene
Yıl 2013, ancak 2009 yılında arkeolojik bir alan olarak düşünülen ve çalışma yapılacağı söylenen sarnıca bir kere bile dokunulmadı. Bu da yetmezmiş gibi üzerine bir de otopark yapılan bu tarihi yapı, otopark altında güç geçtikçe daha çok zarar görüyor. İspark görevlileri ise otoparkın İspark'ın değil devlet dairesinin kontrolü altında olduğunu söylüyor.
Tarihi yapı zengini İstanbul'da, ne yazık ki tarihe önem ve değer veren kurumların ve kişilerin sayısı çok az. Sahip çıkılmaları, korunmaları ve saygı duyulmaları gerekirken üzerilerine bina yapılan, alışveriş merkezi veya otopark olarak kullanılan, düpedüz ticaret araçlarına dönüştürülen tarihi yapıların sayısı ise ne yazık ki azımsanamayacak kadar fazla. Şerefiye Sarnıcı, üzerindeki binalara ve otoparka çözüm bekliyor.
Haber-montaj: Ece Nur Alyamaç
Kamera: İlksen Ezgi Sağlam
Haber yazı: Elif Nas Ünal
Seslendirme: Burak Çiçek